Modele dietetyczne popularne wśród ludzi

www.wezel-strykow.pl

Na jaką dietę się zdecydować, aby zdrowo się odżywiać? Nie ma tutaj jednej uniwersalnej porady, ponieważ na przestrzeni lat ukształtowały się bardzo zróżnicowane koncepcje dietetyczne. Każda z nich ma swoje niepodważalne walory, ale trzeba też jasno powiedzieć, że nie ma jednej diety uniwersalnej. Wynika to z przesłanek obiektywnych i wcale nie chodzi w pierwszej kolejności o indywidualne upodobania smakowe. Mają one pewną rolę do odegrania, jednakże nie jest ona wcale pierwszorzędna. Są czynniki, które nie pozwalają konkretnym osobom jeść określonych produktów. O co dokładnie może chodzić? Pierwsza rzecz to kwestie typowo zdrowotne, a więc związane z alergiami pokarmowymi.

Alergie na laktozę sprawiają, że część produktów mlecznych nie może być spożywana przez osoby z takim uczuleniem. Istnieją jednak rozmaite wyroby z mleka, które laktozy nie zawierają. Na drodze zastosowania odpowiednich technologii cukier mleczny został z nich niemal całkowicie wyeliminowany, a obecne stężenia nie mają prawa wywołać żadnych odczynów czy sensacji ze strony układu pokarmowego. Inną popularną alergią pokarmową jest uczulenie na gluten, zwykle powiązane z celiakią. Jakość jedzenia równie ważna jak typ produktów Tego typu ograniczeń można wskazać więcej, bo alergie mogą też wywoływać konkretne warzywa oraz owoce, co również jest spotykane i dotyczy w pierwszej kolejności dzieci (jednakże odczyny mogą utrzymywać się przez całe życie). Kolejne ograniczenie to wybór diety na podstawie pewnych założeń ideologicznych.

Chodzi zwłaszcza o weganizm czy wegetarianizm. Zwolennicy tych ciekawych diet rezygnują z jedzenia mięsa, a w przypadku wegan wszelkich produktów zwierzęcych. Konieczne jest więc zastępowanie pewnych składników żywienia innymi, które dostarczą tych samych witamin, minerałów czy białek. Większość osób na świecie odżywia się jednak w sposób zbilansowany bez eliminowania z założenia jakichkolwiek składników z codziennej diety. Oznacza to, że jedzą wszystko – mięso, nabiał, warzywa, owoce oraz inne produkty roślinne (w tym zbożowe). Cały czas pozostaje pytanie o jakość produktów, po które na co dzień sięgamy.

Ta powinna być jak najwyższa, ale czy zawsze jesteśmy w stanie to poprawnie zweryfikować? Okazuje się, że bywa z tym naprawdę rozmaicie. Stąd warto selekcjonować żywność z rozwagą.