Modele dietetyczne popularne wśród ludzi

Na jaką dietę się zdecydować, aby zdrowo się odżywiać? Nie ma tutaj jednej uniwersalnej porady, ponieważ na przestrzeni lat ukształtowały się bardzo zróżnicowane koncepcje dietetyczne. Każda z nich ma swoje niepodważalne walory, ale trzeba też jasno powiedzieć, że nie ma jednej diety uniwersalnej. Wynika to z przesłanek obiektywnych i wcale nie chodzi w pierwszej kolejności o indywidualne upodobania smakowe. Mają one pewną rolę do odegrania, jednakże nie jest ona wcale pierwszorzędna. Są czynniki, które nie pozwalają konkretnym osobom jeść określonych produktów. O co dokładnie może chodzić? Pierwsza rzecz to kwestie typowo zdrowotne, a więc związane z alergiami pokarmowymi.

Alergie na laktozę sprawiają, że część produktów mlecznych nie może być spożywana przez osoby z takim uczuleniem. Istnieją jednak rozmaite wyroby z mleka, które laktozy nie zawierają. Na drodze zastosowania odpowiednich technologii cukier mleczny został z nich niemal całkowicie wyeliminowany, a obecne stężenia nie mają prawa wywołać żadnych odczynów czy sensacji ze strony układu pokarmowego. Inną popularną alergią pokarmową jest uczulenie na gluten, zwykle powiązane z celiakią. Jakość jedzenia równie ważna jak typ produktów Tego typu ograniczeń można wskazać więcej, bo alergie mogą też wywoływać konkretne warzywa oraz owoce, co również jest spotykane i dotyczy w pierwszej kolejności dzieci (jednakże odczyny mogą utrzymywać się przez całe życie). Kolejne ograniczenie to wybór diety na podstawie pewnych założeń ideologicznych.

Chodzi zwłaszcza o weganizm czy wegetarianizm. Zwolennicy tych ciekawych diet rezygnują z jedzenia mięsa, a w przypadku wegan wszelkich produktów zwierzęcych. Konieczne jest więc zastępowanie pewnych składników żywienia innymi, które dostarczą tych samych witamin, minerałów czy białek. Większość osób na świecie odżywia się jednak w sposób zbilansowany bez eliminowania z założenia jakichkolwiek składników z codziennej diety. Oznacza to, że jedzą wszystko – mięso, nabiał, warzywa, owoce oraz inne produkty roślinne (w tym zbożowe). Cały czas pozostaje pytanie o jakość produktów, po które na co dzień sięgamy.

Ta powinna być jak najwyższa, ale czy zawsze jesteśmy w stanie to poprawnie zweryfikować? Okazuje się, że bywa z tym naprawdę rozmaicie. Stąd warto selekcjonować żywność z rozwagą.